Het Logboek voor meer rust & structuur
Het logboek is een dagplanner die mij helpt om rust en structuur in te bouwen in mijn dag. Toen ik 6 jaar geleden begon met mijn gecombineerde baan als Dieronderzoeker en PhD kandidaat merkte ik al gauw dat mijn dag erg chaotisch en ongestructureerd was.
Ik ging opzoek naar een manier om al mijn taken, acties en afspraken beter te structureren. En daaruit ontstond Het Logboek. In het begin was mijn logboek niets anders dan een A4te met twee kolomen. Links stonden al mijn acties en rechts mijn geplande telefoontjes, mails en afspraken. Na een paar maanden kocht ik een notitieboek waarin ik deze kolomen met lineaal intekende. Vervolgens ging ik de linkerpagina gebruiken als dagboek en om mezelf scherp te houden op mijn doelen.
Zo ontstond het logboek tot wat het nu is.
Hoe gebruik ik het Logboek?
Ik leg je graag uit hoe ik het Logboek gebruik.
Iedere dag bestaat uit 3 onderdelen:
- De bevestiging
- De planning
- De reflectie
De bevestiging
Op de linkerpagina vind je twee vragen, een persoonlijk doel en een bevestiging. Vraag 1 is ‘Waar ben je dankbaar voor?’ Deze vraagt dwingt me om even stil te staan bij alles waar ik in mijn leven dankbaar voor mag zijn. Dankbaarheid is een hele krachtige manier om mijn focus te houden op wat ik belangrijk vind. Ook al voel ik me die dag depressief of down, door deze oefening zie ik weer even de spreekwoordelijke zon achter de wolken.
Om te voorkomen dat ik iedere dag hele algemene antwoorden geef, gebruik ik deze drie vragen:
1. Voor welke relatie ben ik dankbaar?
2. Voor welke gebeurtenis van gisteren ben ik dankbaar?
3. Voor welke kans ben ik dankbaar?
De tweede vraag ‘Wat zou vandaag geweldig maken?’ helpt me om mezelf te focussen op wat ik vandaag graag wil bereiken. En dit kan van alles zijn: sporten, dat ene telefoongesprek voeren, dat ene project afronden etc.
Het persoonlijk doel is dat doel dat ik dit jaar wil halen. Door dit iedere dag opnieuw op te schrijven verlies ik dit doel niet uit het oog. En ik weet zo zeker dat ik iedere dag al mijn acties afstem op dat ene grote doel.
Als laaste beantwoord ik de zin ‘Ik ben…’ Hier vul ik in wat mijn kwaliteiten zijn, wat ik goed kan en waar ik voldoening uit haal.
De planning
Bovenaan deze pagina staat mijn hoofddoel voor die dag. Op welke taak, welke rol, welke aspect van die dag ligt mijn focus? Wat wil ik die dag absoluut gedaan hebben? Of waar wil ik die dag meer bewust van zijn? Dit doel is afgestemd op mijn hoofddoel voor dat jaar.
Daaronder staat mijn dagplanning met een twee kolomen. In de eerste kolom noteer ik mijn hoofdtaken voor die dag: welke drie tot vier dingen wil ik die dag absoluut gedaan hebben? Dit zijn nooit meer dan 3 à 4 taken. Ik weet dat ik op een goede dag max 3 (en soms 4 taken) gedaan krijg. Als het meer taken worden, raak ik sneller overweldigd met als resultaat dat ik die dag niets gedaan krijg.
In de rechterkolom staan alle geplande zaken. Bovenaan staan alle e-mails en telefoontjes die ik die dag wil afwerken. En daaronder staan mijn afspraken en meetings. Dit deel is bewust het kleinste vakje: want in mijn optiek moet je afspraken en meetings tot een minimum beperken.
De reflectie
Onderaan de rechterpagina staan weer twee vragen die ik aan het einde van de dag invul. De eerste vraag ‘Welke 3 dingen gingen goed vandaag?’ dwingt me om terug te kijken en mijn successen te vieren in plaats van op mijn fouten te focussen. De laatste vraag ‘Wat had vandaag nog beter gemaakt?’ focust dan ook niet op datgene wat slecht was, maar op datgene wat ik morgen anders zou kunnen doen zodat mijn dag nog weer een beetje beter zou zijn dan vandaag.
Wanneer vul ik Het Logboek in?
Op werkdagen heb ik twee momenten waarop ik mijn logboek invul:
1. Aan het eind van de dag.
2. In de ochtend, meteen na mijn ontbijt en voordat ik aan mijn dag begin.
Aan het einde van de dag vul ik de twee reflectievragen in. Ik kijk terug op die dag en bedenk me wat ik morgen nou anders zou doen. Vervolgens kijk ik naar mijn weekplanner en vul ik mijn plannigskolomen voor de volgende dag in. Ik plan mijn volgende dag aan het eind van de dag, zodat ik rust in mijn hoofd heb en dat ik niet meer hoef te bedenken wat ik de volgende dag allemaal nog moet doen.
Iedere ochtend, pak ik mijn logboek en vul ik de linkerpagina in. Dit doe ik als allereerste, voordat ik mijn laptop opstart. Dit helpt om in beweging te komen en voorkomt dat ik de dag begin met tijdverspillers en afleidingen. Daarna kijk ik naar mijn planning voor mijn dag en begin ik met mijn eerst geplande taak.
Als ik een taak afgerond heb, streep ik deze af. Heerlijk! Weer een taak afgerond. Zo werk ik stap voor stap toe naar mijn doelen en houd ik rust en structuur in mijn dag.
Op naar een geweldig jaar!
Wat zijn jouw doelen voor dit jaar? En wat heb jij nodig om deze doelen te halen?
Het Logboek

0 reacties