Vorige week mocht ik een verhaal houden tijdens de kick-off van een project voor Jonge Ondernemers. De opdrachtgever stelde me vooraf de vraag: Kun je iets vertellen over jouw ervaringen als ondernemer en wat je hebt geleerd? Iets waar jonge ondernemers van kunnen leren? En wat zijn jouw ervaringen en, oh ja, kun je ook nog iets over persoonlijke ontwikkeling vertellen. Én ook nog iets over presenteren en dat dat best spannend is. Dat alles in zo’n 20 minuten.
Ik houd wel van een uitdaging. Dus, ik installeerde me achter mijn laptop met pen en papier en begon. In dit verhaal deel ik mijn lessen, kort en krachtig, zowel voor jonge ondernemers als voor (jonge) medewerkers opzoek naar antwoorden.
Presenteren is spannend
In dit project gingen jongeren, tussen 12 en 20 jaar, aan de slag met het opzetten van een eigen bedrijf. Via-via was mij gevraagd om iets te komen vertellen over mijn ervaringen als ondernemer, mijn persoonlijke ontwikkel-lessen en mijn aanpak. Ik was de eerste spreker van de dag en omdat de meeste jongeren na mij een pitch mochten houden over hun product, was me ook gevraagd iets te doen met spanning rond het presenteren voor een groep.
Presenteren kun je leren
Ik houd van presenteren. Ik vind het leuk om voor een groep te staan, mensen mijn verhaal te mogen vertellen, en ze hopelijk iets te leren. Maar tegelijkertijd vind ik het enorm spannend. Sterker nog, vroeger had ik een hekel aan presenteren. Ik begon mijn verhaal dan ook met het delen van mijn eigen spanning. Vervolgens, vroeg ik de groep wie allemaal mochten presenteren vandaag en 95% van de handen gingen de lucht in. Daarna vroeg ik wie dat best een beetje spannend vond. Nu ging ongeveer de helft van de handen de lucht in.
Ik zag een aantal stoere jongens en meiden heel zelf verzekerd nee-schudden (later zag ik diezelfde jongens en meiden uiteraard met knikkende knieën voor de groep staan; het is allemaal buitenkant). En ik zag een aantal jongeren verschrikt om zich heen kijken en schoorvoetend toegeven dat ze het stiekem toch best spannend vonden. En ik moest toegeven dat ook ik zenuwachtig was. En dat is prima.
Natuurlijk ben ik ook zenuwachtig: Ik ga daar voor een groep staan. Ik mag iets gaan vertellen over mezelf, mijn lessen en mijn fouten. Ik laat daar een stuk van mezelf zien wat ik liever verborgen houd voor de buitenwereld. Mezelf daar kwetsbaar opstellen en mijn verhaal neerleggen voor een groep van ruim 100 mensen is natuurlijk hartstikke spannend.
De spanning is OK
Ik besloot om dit gevoel eens volledig de ruimte te geven. Wat nu als ik, samen met al die jongeren, die spanning volledig de ruimte zou gunnen? Dus, ik vroeg iedereen zijn of haar ogen te sluiten en ik begeleidde de groep in een korte meditatieoefening. Vervolgens vroeg ik iedereen om rustig en diep adem te halen en om alle aandacht die ze hadden te focussen op die spanning die ze in hun lijf voelde.
Waar zit die spanning? En hoe voelt dat? Hoe is het om dadelijk voor die groep te gaan staan? En wat kan er allemaal misgaan? Ik vroeg de groep om alle aandacht te focussen op dat gevoel, op de spanning die daarmee gepaard ging.
Vervolgens stelde ik ze de vraag: maar hoe zou het voelen als jouw pitch precies zo gaat zoals je geoefend hebt? Dat je alles hebt gezegd zoals je van tevoren had bedacht? Sterker nog, het gaat nog veel beter dan toen je aan het oefenen was. Nog beter, jouw pitch wint vandaag de 1ste prijs voor beste pitch. Hoe zou dat voelen als je met die prijs naar huis mag?
Mijn mooiste succes
Ik voelde de spanning in de zaal iets afnemen. Ik kon zelf ook even ontspannen en genieten van het feit dat ik hier voor deze groep mocht staan. En het mooiste succes dat ik kon behalen met deze oefening hoorde ik een week later. Ik sprak één van de docenten die aanwezig was geweest tijdens mijn presentatie. Ze vertelde me over één van haar studentes. Ze had ook in de zaal gezeten en had een zwaar jaar achter de rug. De docent vertelde me dat deze jongedame heel erg geholpen was door de oefening te doen vlak voordat ze een presentatie moest houden voor de klas. Alleen dat al maakte mijn presentatie meer dan geslaagd.
Maar goed genoeg over mij…. De vier lessen:
Vier lessen over ondernemen, het leven en persoonlijke ontwikkeling

Les 1: Actie!
De eerste les die ik het afgelopen jaar heb mogen leren is: Als ik niets doe gebeurt er ook niets! Dat lijkt een open deur, maar het was voor mij een heel belangrijke les. Als werknemer heb ik regelmatig collega’s, klanten of andere samenwerkingspartners de schuld gegeven waarom iets nog niet af was.
Ik kon heerlijk mopperen op allerlei mensen en omstandigheden waarom een bepaalde taak nog niet af was of waarom ik een afspraak nog niet was na gekomen. Maar, als zelfstandig ondernemer heb ik die uitweg niet meer. Als in mijn onderneming iets wel of niet gebeurt, heb ik geen uitweg meer om anderen de schuld te geven. Al het resultaat, positief en negatief, is gerelateerd aan mijn activiteiten of het ontbreken daarvan.
Les 2: Zelf is niet hetzelfde als alleen!
Ik ben nu dus zelfstandig ondernemer. En alles wat ik wel of niet doe zorgt voor mijn eigen resultaat. Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat zelf niet hetzelfde is als alleen. Goed, die zal ik uitleggen. Ik ben tot het inzicht gekomen dat voor mij iets zelf doen gelijk stond aan iets alleen doen.
Toen ik begon dacht ik: “ik moet mijn onderneming opstarten, bouwen, laten groeien en laten slagen”. Dit moet ik allemaal zelf doen en daar kan ik niemand anders voor vragen. In die laatste aanname: Daar kan ik niemand anders voor vragen, zit de angel.
Ik was dus echt in de veronderstelling dat ‘zelf’ betekenende dat ik het ‘alleen’ moest doen. Inmiddels heb ik mogen ervaren dat het vele malen leuker en effectiever kan zijn om het wel zelf te doen, maar niet alleen. Nu vraag ik anderen om mee te denken, ik heb een boekhouder die veel meer verstand heeft van cijfers en ik werk samen met andere professionals. Dus, zelf is niet hetzelfde als alleen.
Les 3: Vragen! Vragen! Vragen!
Nee heb je, ja kun je krijgen! Hoewel ik deze zin tijdens mijn kinderjaren regelmatig te horen kreeg, is dit een les die ik keer op keer mag leren. Ik vind het echt doodeng om de laatste, beslissende vraag te stellen. Bij het idee dat ik zelf de telefoon moet pakken, mijn klant moet opbellen en moet vragen: heb je behoefte aan mijn dienst én wil je daarvoor betalen? Vind ik enorm spannend. Zo spanned dat ik ‘m liever uitstel of zelfs afstel. En dat is onhandig, want als ik niet vraag of ik ze ergens mee kan helpen gebeurt er niets.

Deze les geldt niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen. Durf te vragen! Stel vragen aan anderen, en ook aan jezelf! Durf ook jezelf eens de vraag te stellen: wat is mijn aandeel hierin? Stel, je ervaart een probleem. Durf jij je dan af te vragen welk aandeel jij hier zelf in hebt. Wat maakt dat je dit probleem ervaart? En wat zegt dat over jou?
Persoonlijke ontwikkeling
Antwoorden op vragen die je jezelf stelt zijn het meest praktische en krachtige hulpmiddel in jouw persoonlijke ontwikkeling. En daarmee wil ik niet zeggen dat je alle antwoorden heel luid en duidelijk zult horen wanneer je jezelf een vraag stelt. In tegendeel, vaak is het niet meer dan een fluistering, een stemmetje ergens ver weg. Of een beeld waar je je, in eerste instantie, niet bewust van was.
En antwoorden komen maar zelden op het moment dat je heel hard nadenkt. Veel vaker komen antwoorden op onbewaakte momenten: in een gesprek met iemand anders, tijdens een wandeling, midden in de nacht, tijdens een mooi nummer, een goede film of onder de douche.
Je kunt zelf opzoek gaan naar antwoorden en bedenk jezelf telkens weer: Zelf is niet hetzelfde als alleen!
Les 4: “It doesn’t get easier, you get better.”
Niets wordt eenvoudiger, jij wordt beter. Dat geldt voor alles wat je in je leven tegenkomt. Het geldt zelfs voor het leven zelf. En dus zeker ook voor ondernemen. Gedurende je leven word je geconfronteerd met allerlei uitdagingen. Van deze uitdagingen leer je meer over jezelf en word je,stapje voor stapje, meer van jezelf.
De enige echte uitdaging is om telkens weer op te staan na iedere val. Jezelf af te stoffen en weer bij les 1 te beginnen: ACTIE! Om tot bloei te komen zijn deze vier lessen een mooie leidraad: kom in actie, met anderen, blijf vragen stellen en leer.
Wil je onderzoeken of coaching je daarbij kan helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling? Plan dan een gratis sessie met mij! Kom in actie, stel die vraag en leer over jezelf!
0 reacties